torstai 5. toukokuuta 2016

Suklaapallot



Tässä pari ohjetta keskenään aivan erilaisiin suklaapalloihin. Yhteistä näillä on vain kaakao, kookos, vanilja ja vesi. Molemmat ovat aika tummia maultaan, mutta niin kovin herkullisia.

Sokerittomat herkut

Näiden pallojen reseptin sain talvella ystävältäni. Resepti on kotoisin ruotsinkielisestä sokerittoman leivonnan kirjasta, jonka nimeä en tietenkään muistanut kirjoittaa ylös. Pallosiin ei lisätä sokeria lainkaan vaan makeus tulee taateleista.  Mitään laihdutuspallosia nämä eivät ole, koska rasvaa ja kaloreita löytyy. 

Resepti

10 kivetöntä taatelia
2 dl mantelijauhetta
3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
3 rkl kookosöljyä
2 tl vaniljajauhetta
1 rkl vettä

kookoshiutaleita päällystykseen


Kuvassa näkyviä taateleita en kyllä voi suositella. Mukana oli aika monta kivensirua, jotka eivät ole mukavia, kun ne hampaiden väliin osuvat muuten pehmeästä pallosta. Kuvan raakakaakaojauhe on aika voimakkaan makuista, miedomman makuinen jauhe voisi sopia palloihin vielä paremmin. Tavallisella kaakaojauheellakin pallot onnistuvat hyvin. Jos vaniljajauhe on outo uutuus, siitä löytyy asiaa täältä.
Kaikki ainekset, paitsi kookoshiutaleet, sekoitetaan keskenään tehosekoittimessa. Suosittelen lämpimästi taateleiden pilkkomista ensin veitsellä. Ainakaan oma antiikinaikainen tehosekoittimeni ei tahdo kokonaisten taateleiden silppuamisesta selviytyä. Veden olen lisännyt viimeisenä tarvittaessa. Massan koostumus riippuu aika paljon taateleista ja kookosöljystä. Jos massa on liian löysää (ilman veden lisäämistäkin) pallojen pyörittelyyn, sen voi laittaa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Massasta pyöritellään sopivan kokoisia pallosia, ja tahmeat palloset pyöritellään vielä kookoshiutaleissa. Säilytetään jääkaapissa. Pallot säilyvät suunnilleen viisi päivää. Pakastamista olen kovasti halunnut kokeilla, mutta jotenkin pallot ovat kadonneet ennen pakastamista ;)




Herkkusuun suklaalla päällystetyt kaurapallot


Jos nuo yllä olevat olivat sokerittomia, niin näistä ei sitten sokeria puutu. Resepti on kotoisin Hembakat-lehdestä 7/2015, joka ilmestyi ennen joulua. Samaisesta lehdestä löytyi monta muutakin hyvää reseptiä. Lehden kotisivut ovat vierailemisen arvoiset, jos toinen kotimainen luonnistuu.

Resepti

6 dl kaurahiutaleita
150 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
2 1/2 dl tomusokeria
1/2 dl vahvaa kahvia
1 rkl vettä

Päällystämiseen n. 300g  tummaa suklaata, vähän valkosuklaata koristeluun

Ei sokeritonta, eikä dieettiruokaa, mutta näistä tarvikkeista ei voi syntyä kuin jotain todella herkullista.

Nypi kaurahiutaleet ja pehmeä voi kulhossa. Lisää tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri, kookoshiutaleet, kahvi ja vesi. Sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella.

Tämä massa maistuu meidän pienimmälle herkkusuulle.

Muotoile massasta pieniä pallosia.


Alkuperäisen reseptin mukaan palloja tulee 10-12. Tein ensimmäisellä kokeilulla n. 25 palloa ja nekin olivat koemaistajien mielestä liian suuria. Sittemmin olen pienentänyt pallojen kokoa niin, että niitä tulee massasta noin 40. Suklaata kuluu päällystämiseen vastaavasti enemmän kuin alkuperäisessä reseptissä, mutta sehän vain parantaa makua.




Pallot voi laittaa pakastimeen puoleksi tunniksi jäähtymään. Suklaa kovettuu nopeammin kylmien pallojen päälle.

Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Pyörittele palloset suklaassa ja nosta leivinpaperin päälle jähmettymään.


Suklaan sulattaminen mikrossa: Lämmitä suklaata 350 W teholla 30 s kerrallaan aina välillä sekoittaen. Suklaasta ei kannata tehdä liian kuumaa vaan kannattaa aina kokeilla, jos lopun suklaan saa sulatettua vain sekoittamalla reippaasti.








Koristele pallot sulatetulla valkosuklaalla. Säilytä jääkaapissa.



Alkuperäisessä ohjeessa pallot pyöriteltiin ensin suklaassa ja sitten suklaaströsseleissä. Mielestäni strösseleissä pyörittely oli turhan sotkuista puuhaa ja maku oli parempi ilman, joten olen viimeaikoina vai tehnyt vähän raitoja valkosuklaalla. Tosin tuota valkosuklaalla koristelua saisi vielä kovasti hioa :D

Nämä ovat mainio vierasvara pakkaseen. Pallot ovat valmiita tarjottavaksi 5 minuuttia pakastimesta huoneenlämpöönottamisen jälkeen. Pallojen rakenne ei muutu pakastettaessa, mutta ne sisältävät paljon rasvaa, joten niitä ei kovin montaa kuukautta kannata pakkasessa säilyttää.  

torstai 28. huhtikuuta 2016

Kasvissosekeitto


Mieleenpainuvimmat muistot kasvissosekeitoista olen saanut Ranskan Alpeilta. Lähdimme ystävän kanssa sinne laskettelemaan kymmenisen vuotta sitten. Talvi oli Alpeilla lämmin ja vähäluminen, joten laskettelukeli olisi voinut olla parempikin. Majoituimme pieneen vuoristohotelliin puolihoidolla. Hotellin emäntä valmisti illallisille maukasta ranksalaista ruokaa. Joka ilta alkupalana tarjoiltiin kasvissosekeittoa, jonka tarjoili emäntä itse. Hän kärräsi ison keittokattilan pöydän viereen, nosti ruokailijoille annokset keittoa isolla kauhalla, ja jäi sitten pöydän viereen odottamaan. Ensimmäisenä iltana emme oikein tienneet, mikä oli homman nimi, mutta toisena iltana kuulimme, kuinka naapuripöydän ruokailijat kehuivat keittoa vuolaasti maistettuaan ensin lusikallisen, ja emäntä oli tyytyväinen. Onneksi ystäväni puhuu hyvin ranskaa, joten hän osasi loppumatkan ajan antaa asiaankuuluvat kehut emännälle ensimmäisen keittolusikallisen jälkeen. Näissä raskalaisissa kasvissosekeitoissa oli  käytetty joka ilta hieman eri kasviksia, mutta varsinkin juurisellerin maku tuo Ranskan mieleen.

Kasvissosekeitto sopii hyvin alkuruuaksi tai vaikkapa kevyeksi lounaaksi. Keittoon voi käyttää kasviksia oman maun mukaan. Sipulinsukuiset kasvikset on hyvä kuullottaa oliiviöljyssä ennen keittämistä, ettei mausta tule liian pistävä. Kannattaa kokeilla alla olevaa reseptiä myös niin, että laittaa porkkanaa reilusti enemmän ja jättää kesäkurpitsan pois, väristä tulee silloin upea ja maku muuttuu hieman. Appelsiinimehun sijaan makua antamaan voi käyttää myös tuoreita tai kuivattuja yrttejä, kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi persilja ja timjami.

Resepti

vettä
3 isoa porkkanaa
100 g juuriselleriä
10 jauhoista perunaa
1 kesäkurpitsa
1/2 kasvisliemikuutio
tilkka appelsiinimehua
hyvää oliiviöljyä

1. Laita noin litra vettä kattilaan kuumenemaan

2. Kuori ja pilko porkkanat

Luomuporkkanat tapaavat maistua perusporkkanoita paremmalta. Porkkanan maku riippuu paljon lajikkeesta ja maaperästä. Jos löytää hyvän porkkanakasvattajan, se kannattaa pitää muistissa.

Sosekeitossa kasvisten keittoajalla ei ole suurta väliä, kunhan ne tulevat kypsäksi. Pilkotut kasvikset voi saman tien lisätä kattilaan.
3. Kuori ja pilko juuriselleri

Jos juuriselleri on raaka-aineena outo Kotilieden sivuilta löytyy vähän tietoja ja hyviä sellerireseptejä. Sivuilta löytyvää sellerikeittoa syödään meillä jouluaattolounaaksi riisipuuron sijaan, kun isolle osalle perheestä ei riisipuuro maistu.
4. Kuori ja pilko perunat

Jauhoisista perunoista tulee mielestäni parempi soppa, mutta yleiperunatkin käyvät.

5. Tarkista, että kattilassa on vettä vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kaada tarvittaessa ylimääräinen vesi pois.

Jos vettä on liikaa, sitä kannattaa vähentää ennen kasvisliemikuution lisäämistä. Jos vettä vähentää myöhemmin, katoaa myös osa mausta mukana.
6. Lisää puolikas kasvisliemikuutio

Jopa kasvisliemikuutioita löytyy luomuna. Maku on mielestäni huomattavasti tavallisia kuutioita parempi. Näitä on sekä juures- että yrttikuutioina.


7. Anna juuresten kiehua 10-15 minuuttia

Ajalla ei ole suurta väliä, juurekset saavat keittyä ylikypsiksi.

8. Pilko sillä välin kesäkurpitsa

 Kesäkurpitsaa ei tarvitse kuoria, jos ei halua. Minä tapaan ottaa perunankuorimaveitsellä ohuesti ulointa kuorenosaa pois.








9. Lisää kesäkurpitsapalat kattilaan ja anna kiehua kannen alla 5-10 minuuttia

Kurpitsapalaset saavat jäädä vedenpinnan yläpuolelle, ne kypsyvät kyllä höyryssä kannen alla. Jos vettä on liikaa, keitosta tulee löysää.









10. Nosta kattila liedeltä ja...

Vaikka vesimäärä näyttää tässä vähältä, keitosta ei tule liian sakeaa, koska kesäkurpitsassa on paljon vettä.


11. ...soseuta keitto sauvasekoittimella

Soseuttamiseen kannattaa käyttää hyvä tovi, että keitosta tulee sileää, eikä siihen jää sattumia.


12. Lisää tilkka appelsiinimehua mausteeksi

13. Tarkista maku. Lisää halutessasi suolaa tai esimerkiksi yrttejä mausteeksi.

14. Tarjoile vaikkapa sämpylöiden ja juuston kanssa. Keiton päälle voi pyöräyttää vähän oliiviöljyä.

Sämpylöissä oli tällä kertaa mukana pellavarouhetta (1/2 dl), auringonkukan siemeniä (2 rkl) ja hasselpähkinärouhetta (2 rkl). Hyvää! Sämpylöiden perusohje löytyy täältä.
Saimme espanjantuliaisina appelsiineja ja niistä "tehtiin" jälkiruokaa. Olivat maukkaita ihan vain lohkottuna.

torstai 21. huhtikuuta 2016

Leviloman suosikit


Meidän perhe lomaili viime viikolla Levillä. Talvisesonki alkaa Levillä olla lopuillaan, mutta yksittäistä poikkeusta lukuunottamatta kaikki ravintolat ja kahvilat olivat vielä auki. Kahta lämmintä ruokaa päivässä emme tehneet mökillä, vaan joka päivä käytiin joko lounastamassa, kahvilla tai päivällisellä jossakin Levin alueella. Tässä viikon suosikit.

Kahvila Káfet


Kahvila sijaitsee Levin keskustassa. Etsimme lounaspaikkaa ja sattumalta mieheni huomasi kahvilan mainoskyltin, jossa lupailtiin keittolounasta, päätimme kokeilla sitä.

Káfet sijaitsee kellarikerroksessa, joten siellä ei ole ikkunoita lainkaan, mutta sisustus on kiva ja tunnelma rauhallinen. Lounaaseen kuuluivat keiton (kalakeittoa sillä kertaa) lisäksi myös leivät, salaatit, juomat, kahvi ja pulla. Palvelu oli ystävällistä ja ruoka hyvää. Leivonnaisten valikoima oli kattava. Oikein mukava paikka.

Lähikuvaan ei nyt päätynyt kuin pullan tilalle valitsemani suklaakeksi, kun aika tahtoi mennä kahden nälkäisen lapsen kanssa säheltäessä. Káfet kotisivuilta löytyy lisää kuvia tarjonnasta. Leivonnaiset näyttivät oikeasti yhtä herkullisilta kuin mainoskuvissa.

Plussana huomasin, että kellarikahvilaan oli asennettu hissi eli sinne on mahdollista tulla vaikka ei pystyisi kapuamaan rappusia.


Levihotellin herkkubuffet

Kävimme jonkun kerran tilausravintolassa, mutta totesimme, että tällä retkellä meidän kaksivuotiaasta ei ollut tilausravintolassa istujaksi. Paikallaan pysyminen pidempään kuin kymmenen minuuttia ei oikein onnistunut. Kokeilimme kylpylässä uiskentelun jälkeen kylpylähotellin buffetillallista, ja se sopi meille huomattavasti paremmin.


Parasta antia illallisella oli alkupalapöytä. Salaatit olivat tuoreita ja pöydästä löytyi aina tytön suosikkia, graavilohta. Salaattien lisäksi pöydässä oli vaihteleva valikoima leikkeleitä ja kalaa.

Lämpimistä ruuista löytyi hyvin syötävää pojallekin, joka tapaa olla syömistensä suhteen varsin valikoiva. Jälkiruokavaihtoehtojakin oli kaksi.


Ravintolasta löytyi mukava ja siisti leikkinurkkaus, jossa lapset viihtyivät pitkään.

Ravintola oli kauniisti koristeltu. Pöydissä oli valkoiset pöytäliinat, paksut servetit ja oikeat kukat ja kynttilät. Palvelu oli tehokasta ja ystävällistä.

Täytetyt tortillat nuotiolla


Levillä parasta ovat joka puolelta löytyvät kodat, joihin sesonkiaikaan sytytetään tulet puoli kymmenen aikaan aamulla. Niinpä kodasta löytyy aina sopiva nuotio makkaranpaistoon tai muuhun ruuanlaittoon. Yhtenä päivänä lähdimme varta vasten tortillaeväiden kanssa läheiseen kotaan, kun keli ei muuten suosinut ulkoilua.


Tortillaletut ja edelliseltä illalta tähteeksi jääneet kanankoipilihat lämmitettiin folioon käärittyinä nuotiolla. 


Täytteeksi kanan lisäksi kurkkua, tomaattia, salaatinlehtiä, hampurilaiskastiketta, juustoraastetta ja jogurttia.


Jälkiruuaksi vesimelonipaloja ja appelsiinilohkoja. 

Hyvää ja helppoa, kun kaikki ainekset oli valmiiksi pilkottu ja folioitu jo mökissä.






torstai 14. huhtikuuta 2016

Jogurttia kotikeittiössä

Sain kuukausi-pari taaksepäin kuulla, että meillä on mahdollisuus tilata raakamaitoa muutaman kilometrin päästä maitotilalta kotiin kuljetettuna. Aivan mahtavaa! Olin nimittäin juuri miettinyt, mihin suuntaan ottaisin yhteyttä ostaakseni maitoa suoraan tilalta. Ja palvelu olikin jo olemassa, vieläpä kotiinkuljetuksella.

Ei kun nettiin rekisteröitymään asiakkaaksi. Kului pari päivää ja sain asiakasnumeron, jolla pystyy tekemään netissä maitotilauksen. Toimituspäivät maanantai ja torstai, minimitilaus kolme litraa, maitoastiat voi vuokrata samassa palvelussa (maitotilat saavat myydä raakamaitoa vain asiakkaan omaan astiaan).

Nyt olen muutaman viikon harjoitellut raakamaidon käyttöä. Jogurttia valmistettaessa maito kiehautetaan (tai keitetään kasaan), joten bakteereista ei tarvitse huolehtia, jos valmistusvälineet ovat puhtaat.

Kauan sitten, kun pääsin ylioppilaaksi, ostin ylioppilasrahoilla jogurttikoneen. Se oli silloin muotia. En tainnut osata lukea valmistusohjetta oikein, koska jogurtin valmistus ei silloin tahtonut onnistua. Sitten kone meni rikki. Olen kuitenkin kaikki nämä vuodet säästänyt koneen mukana olleita lasisia jogurttipurkkeja ja ajatuksena on ollut perehtyä jogurtin valmistukseen vielä uudestaan. Nyt kun maitoa ei tarvitse itse kantaa kaupasta, oli oiva tilaisuus ryhtyä jogurtin tekoon.

Jogurtin valmistukseen ei tarvita lasisia jogurttipurkkeja, vaikka jogurtin voi kyllä tehdä suoraan niihinkin. Jogurtin voi jopa maustaa valmiiksi ennen hapatusta, jos haluaa. Yleensä olen tehnyt jogurtin maustamattomana suureen vuokaan, ja sitten jakanut valmiina purkkeihin, jos olen halunnut maustaa annoksia valmiiksi. Valmiin jogurin voi laittaa myös vaikkapa isoon hillopurkkiin ja maustaa vasta käytettäessä.

Itse tehty jogurtti sopii ruuanlaittoon ja nautittavaksi sellaisenaan. Minä tapaan käyttää teossa juurena bulgarian jogurttia tai omaa jogurttia edellisestä tekokerrasta. Juuri säilyy muutaman päivän, pidemmäksi aikaa sen voi pakastaa. Muutkin maustamattomat jogurtit  kuin bulgarianjogurtti kuulemma kelpaavat valmistukseen.

Monessa jogurttireseptissä käytetään maitojauhetta lisäämään jogurtille paksuutta. Haluan tehdä oman jogurttini vain raakamaidosta, joten lisään paksuutta keittämällä maitoa kokoon jonkin aikaa. Itse tehtyä jogurttia voi myös valuttaa siivilässä heran poistamiseksi. Näin saadaan oikein paksua jogurttia esimerkiksi jogurttikastikkeeseen.

Jogurtin voi maustaa oman maun mukaan. Tällä kertaa tein mustikka-hunaja ja mansikka-vanilja -jogurtteja.

Todellista lähiruokaa. Maito parin kilometrin päästä, mustikat talon takaa metsästä ja hunaja naapurin mehiläisiltä.
Kaupan maustetuissa jogurteissa on paljon sokeria, tyypillisesti 10-20%. Jos on tottunut makeisiin jogurtteihin, voi olla yllätys kuinka paljon sokeria täytyy lisätä, että makeus on kutakuinkin sama. Vähemmän makeutettuun jogurttiin tottuu aika äkkiä.

Jogurttia voi valmistaa vähän eri tavoin, tässä minun tapani.

Resepti:

1,2 l (raaka)maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia

Maustamiseen:
mustikoita
hunajaa
mansikoita
vaniljajauhetta
sokeria

1. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen
2. Laita yli 2 l vetoinen uunin lämpöä kestävä astia uuniin

Uunissa astia steriloituu, mahdolliset bakteerit kuolevat. Samalla uuni lämpiää niin, että se on sopivan lämmin, kun jogurtti jätetään myöhemmin sinne tekeytymään.
3. Kiehauta maito kattilassa. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa jogurtista tulee.

Maidon keittämisen kanssa pitää olla tarkkana. Alkuvaiheessa kannattaa sekoittaa ahkerasti, ettei maito tartu pohjaan. Kun kiehuminen alkaa, maito kuohuu helposti yli. Jos maitoa keittää kasaan, kannattaa yrittää löytää sopiva lämpötila, jossa maito kiehuu reippaasti mutta ei ala kuohua yli. Kun maitoa on keittänyt jonkin aikaa se paksunee, eikä kuohahda enää niin helposti.

4. Kuori maidosta vaahto pois
5. Nosta maito jäähtymään. Nosta myös uunissa ollut astia jäähtymään. Käännä uunista virta pois.

Maito alkaa välittömästi kuorettumaan (ainakin raakamaito), se ei haittaa.
6. Kun maito on jäähtynyt n. 50-60 asteiseksi nosta esim. lusikalla pinnalta kuorettunut kerros pois.

Ennen kuorintaa
Kuorinnan jälkeen
7. Sekoita lämpimään maitoon maustamaton jogurtti

Tällä kertaa käytin edellisen erän jogurttia juurena. Neste tuossa pinnalla on heraa, sen voi sekoittaa mukaan tai kaataa pois. Sillä ei ole vaikutusta lopputulokseen
8. Kaada maitoseos vuokaan, nosta vuoka uuniin, anna olla uunissa 6-12 tuntia

Uuni ei tarvitse olla päällä, se on vielä lämmin valmistusastian steriloinnista ja ainakin omassa uunissani kyseinen lämpö riittää hyvin. Jogurtista kuulemma tulee sitä happamampaa, mitä kauemmin se saa tekeytyä, mutta en ole huomannut maussa suurta eroa. Jos teen jogurtin päivällä, se on ollut tekeytymässä noin 6 tuntia. Jos teen jogurtin illalla, annan sen tekeytyä yön yli. Paras lämpötila jogurtille olisi 42-45 astetta. En ole uunin lämpötilaa sen kummemmin mittaillut. Ilmeisesti se on ollut kutakuinkin sopiva.

9. Nosta vuoka uunista

Valmis jogurtti on aika paksua ja lohkeavaa. Pinnalla voi olla ohut kuorikerros, mutta se sekoittuu yleensä hyvin jogurttiin. Kokeilin kerran jättää maidon vaahdon kuorimatta keittämisen jälkeen. Silloin kuorikerroksesta tuli huomattavasti paksumpi.
 Jogurtti voi jäädä vähän "ryyniseksi". Palaset saa pois sekoittamalla.











10. Lämmitä hunajaa, jos se ei ole juoksevaa















11. Soseuta marjat

Minä tykkään, kun jogurtissa ei ole isoja sattumia. Sauvasekoittimella saa marjat hienoksi soseeksi.











12. Tee jogurttisekoitukset annospurkkeihin

Hunajaa lisäsin noin kaksi teelusikallista kahteen desilitraan mustikkajogurttia. Lämmin hunaja kannattaa sekoittaa huoneenlämpöiseen jogurttiin ennen kylmää mustikkasosetta, ettei hunaja jämähdä ennen sekoittumista.

Mansikkajogurtissa on noin maustemittallinen vaniljajauhetta ja teelusikallinen sokeria. Maustan monesti mansikkajogurttini valmiilla mansikkahillolla, tällöin valmiin jogurtin sokeripitoisuus on suurempi (hilloissa on paljon sokeria).

13. Laita jogurtti jääkaappiin jäähtymään

Tästä annoksesta tuli 3 mustikka-hunajajogurttia, kaksi mansikka-vaniljajogurttia, n. 2 dl maustamatonta jogurttia (sangossa) sekä juuri seuraavaa jogurttierää varten. Mustikka ja mansikkasoseita jäi vielä lettujenkin kaveriksi.



torstai 7. huhtikuuta 2016

Pähkinä-suklaa-kaurakeksit


Mitä saa, jos yhdistää leipomiskaapista löytyvät tumman suklaan, hasselpähkinärouheen, kohta vanhaksi menevät kaurahiutaleet ja karkkilakon? Vaikkapa valtavan hyviä pähkinä-suklaa-kaurakeksejä.

Hasselpähkinäsuklaa on ehdottomasti suurin herkkuheikkouteni, vaan enemmän kaloreita sisältävää herkkua saa hakemalla hakea. Onhan se vähän  karkkilakon huijausta tehdä tällaista korviketta... Mutta mukana on kaurahiutaleitakin, ja nehän ovat terveellisiä!

Näistä kekseistä tuli aika rouheita, eivätkä ne välttämättä ole kaikkein kauneimpia tarjottavia, mutta maku ja tuoksu korvaavat ulkonäön puutteita mainiosti. Eikä näitä tullut kauaa katseltuakaan, menivät aika nopeasti parempiin suihin.

Reseptin vaniljajauheen voi korvata esim. kahdella teelusikallisella vaniljasokeria (muun sokerin määrää voi vastaavasti vähentää) tai puolikkaalla vaniljatangolla, jos vaniljajauhetta ei löydy kaapista. Vaniljasta lisää asiaa täällä.

Resepti:

125g voita
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl siirappia
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
3,5 dl kaurahiutaleita
1 maustemitta vaniljajauhetta
150 g tummaa leivontasuklaata
1 dl hasselpähkinärouhetta

1. Ota voi ja kananmuna huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista
2. Rouhi suklaa veitsellä paloiksi, saa jäädä vähän isompiakin sattumia
3. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen
4. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi
5. Sekoita mukaan siirappi ja kananmuna
6. Sekoita vehnäjauhot, sooda, kaurahiutaleet ja vaniljajauhe toisessa kulhossa keskenään
7. Lisää jauhoseosta vähitellen voi-sokeri-kananmuna -seokseen, sekoita ensin lusikalla ja lopuksi käsin.
8. Sekoita lopuksi mukaan suklaarouhe ja hasselpähkinärouhe. Taikinasta saa tulla tosi tanakkaa. Lisää tarvittaessa vähän jauhoja.
9. Paista 175 asteessa 12-13 minuuttia niin, että keksit saavat aavistuksen väriä pintaansa.

torstai 31. maaliskuuta 2016

Lihapullat uunissa



Tämän reseptin runko on kotoisin  ensimmäisestä omastamastani ruokakirjasta, 7. luokan kotitalouskirjasta.  Kuten kuvasta näkyy, on kirja ollut kovassa käytössä. Parhaat reseptit olen kopioinut omiin reseptivihkoihini, mutta silloin tällöin täytyy vielä itse kirjakin kaivaa esiin.

Lihapullat ovat lasten suosikkiruokaa. He voivat osallistua niiden tekemiseen ja ne maistuvat hyvältä. Tällä kertaa tein lihapullataikinan yhdessä pojan kanssa. Hän lisäsi valmiiksi mitatut ainekset taikinaan ja hoiti sekoittamisen, pienellä avustuksella. Tavallisesti myös pyörittelemme lihapullat porukalla. Tai minä ja tytär pyörittelemme, poika heittelee vielä rennosti saamansa taikinapalat suoraan pellille. Nyt lapsilla sattui olemaan muuta puuhaa pullien pyörittelyn aikaan, joten pyörittelin ihan yksin.

Lihapullien paistaminen uunissa on nopeampaa ja siistimpää kuin pannulla kypsentäminen. Väriltään pullat jäävät vähän valjummiksi, mutta koostumus on mielestäni mehevämpi.

Resepti:

1 dl vettä
1/2 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl sipulijauhetta
1/2 tl mustapippuria
1 tl meiramia
400 g jauhelihaa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen

2. Mittaa vesi ja korppujauhot kulhoon, sekoita

3. Lisää kananmuna ja mausteet, sekoita



4. Lisää jauheliha, sekoita tasaiseksi massaksi


Tämä ei onnistu pieneltä lapselta yksin, taikinasta tulee aika tanakkaa. Tapaan auttaa siinä vaiheessa, kun lapsi väsyy yrittämään itse.

5. Pyörittele pulliksi leivinpaperin päälle uunipellille


Mitä isommat pullat, sen pidempi paistoaika. Tällaiset n. 20 pullaa paistuvat vartissa hyvin.

6. Paista uunissa melko korkealla (uuni 225 astetta) noin 15 minuuttia

 Uunista ottamisen jälkeen pullat eivät näytä kauniilta, pikemminkin päinvastoin. Tuoksu sen sijaan on mitä mainioin.
7. Nostele pullat tarjoiluastiaan


Kun pullat saavat hetken kuivahtaa tarjoiluastiassa, ne ovat jo edustavan näköisiäkin.








8. Tarjoa esimerkiksi perunamuusin, porkkanaraasteen ja puolukkahillon kera

Jos lihapullia jää seuraavalle päivää, niitä voi syödä vaikkapa spagetin ja ketsupin kanssa.