Olen mitä syön

Itse tehtyä ruokaa

Itse tehdystä ruoasta saa sen makuista, mistä itse tykkää. Lisäksi voi karsia suuren osan "ylimääräisistä" aineista pois. Tällaisiksi ylimääräisiksi aineiksi lasken varsinkin monet E-koodit, joita valmisruoista löytyy. Noiden ylimääräisten aineiden takia pyrin tekemään monet ruokalajit alusta asti itse.

Esimerkki valmiin vaniljakastikkeen ainesosista:
Rasvaton MAITO, kokonaan kovetettu kookosöljy, sokeri, rasvaton MAITOJAUHE, emulgointiaineet (kasvirasvapohjaiset E 472b ja E 472e), vanilja-aromi (MAITO), laktaasientsyymi, stabilointianeet (johanneksenleipäpuujauhe, karrageeni), väri (karotenoidit).

Esimerkki itse tehdyn vaniljakastikkeen ainesosista:
Maito, kananmunan keltuainen, perunajauho, sokeri, vaniljasokeri (sokeri, perunatärkkelys, vanilja-aromi)

Ruoan tekeminen itse vie paljon aikaa. Valitettavasti. Kun perheessä syödään kaksi lämmintäruokaa päivässä, aikaa ruoanlaittoon kuluu kiitettävän paljon. Aina välillä oikaistaan ja ostetaan valmista tai puolivalmista. Varsinkin valmiita pinaattilättyjä meillä syödään säännöllisesti.

Lähiruokaa

Lähiruoka on nyt muotia, mutta onhan se monella tapaa järkevää ostaa lähellä tuotettua ruokaa. Suomessa ja maailmassa kuljetetaan valtavat määrät ruokatarvikkeita joka päivä edes takaisin kaikilla mahdollisilla kulkuvälineillä. Tuottajat painivat sen kanssa, että heille jää kaupassa myytävästä tuotteesta hyvin pieni prosentti ja tulot saadaan pääasiassa maataloustuista, ei tuotetuista tuotteista. Jokin tässä yhtälössä mättää. Onneksi on mahdollista ostaa tuotteita myös suoraan tuottajilta.

Lähintä lähiruokaa on tietysti itse tuotettu ruoka. Sitäkin meidän minikasvimaalta ja tontilta jonkin verran saadaan.

Lähiruoankaan kanssa meillä ei olla millään lailla ehdottomia. Jos lähellä tuotettua vaihtoehtoa ei ole (esim. hedelmät), niin sitten ostetaan kauempana tuotettua.


Luomuruokaa

Luomuruokaa ostan, jos se on mahdollista. Lähellä tuotettu luomuruoka olisi tietenkin parasta. Luomubanaanit maistuvat mielestäni paremmalta kuin ei luomut, ja luomuvehnäjauhoilla leivonnaiset onnistuvat varmemmin. Hedelmissä ja vihanneksisa kyllä katson myös sitä muuta laatua. Jos luomuhedelmä näyttää huomattavasti huonompilaatuiselta kuin ei luomu, se jää kauppaan

Meidän lähikaupastakin löytyy jo hyvä valikoima luomutuotteita, tosi hienoa!


Ruoka on makuasia

Kaikki eivät pidä samanlaisesta ruoasta. Mikä maistuu yhdelle, ei välttämättä maistu toiselle. Makuasioista on turha ruveta kiistelemään.

Minä tykkään, että ruoka-aineet maistuvat siltä, mitä ne ovat. Kala maistuu kalalta, liha lihalta. Perusmausteisiin kuuluvat suola ja mustapippuri. Lisäksi käytän lähinnä yrttejä. Aasialaistyyppiset ruoat saavat mausteekseen niissä perinteisesti käytettäviä mausteita, esimerkiksi chiliä ja inkivääriä. Valkosipulista tykkään.


Ruokaa perheelle

Kun perheessä on äidin lisäksi kaksi lasta ja mies, ei ruoka aina ole täysin oman maun mukaista, sen on maistuttava muillekin. Paras ruoka perheelle on sellaista, joka maistuu kaikille. Hyvällä onnella kaikille maistuvia ruokalajeja löytyy ainakin muutamia.

Nelihenkisessä perheessä, ainakin meillä, löytyy myös kaikenlaisia rajoitteita ruoka-aineiden suhteen. Yksi ei voi syödä paprikaa, toinen viinirypäleitä, kolmas mansikoita. Itselleni tuli pahoja ruoansulatusongelmia muutama vuosi sitten. Varsinaista syytä ei tutkimuksissa löytynyt, mutta diagnosoin ihan itse oireet jonkinasteiseksi ärtyneen suolen oireyhtymäksi. Niinpä vältän omassa ruokavaliossani palkokasveja, kaalia ja varsinkin sipulia. Sipulin jättäminen pois kaikista resepteistä harmittaa, mutta siedän ainakin jossain määrin sipulijauhetta, ja lisään sitä sipulia kaipaaviin ruokiin.

Yksi perheenjäsenistä saa iho-oireita lehmäpohjaisista tuotteista ja kananmunista silloin, kun niitä käytetään runsaasti. Niinpä meillä harvemmin tehdään naudan lihaa, laatikkoruokia, piiraita ja kermassa haudutettuja ruokia. Joskus kuitenkin niitäkin.


Ravintolaruokaa

Ravintolassa käyminen on rentoutumista. On ihana istua valmiiseen pöytään syömään jonkun muun tekemää ruokaa. Ravintolaruoista saa myös vinkkejä omaan ruoanlaittoon, voi löytää uusia raaka-aineita ja uusia makuyhdistelmiä.

Matkoilla ravintoloissa tulee syötyä enemmän kuin normaalissa arjessa. Matkasuunnitelmiin kuuluu oleellisena osana miettiä, missä käydään syömässä. Netistä löytyy paljon ravintola-arvosteluita ja hotelleissa kannattaa kysellä suosituksia. Hyvässä matkaoppaassa on myös hyviä ravintolavinkkejä.

Ravintolassa tärkeää on sisustus ja tunnelma, mutta vielä tärkeämpää se, miltä ruoka näyttää ja maistuu. Nuhruinen ravintola ei haittaa, jos ruoka on herkullista, mutta huonoa ruokaa ei mikään sisustus pelasta.

Tähän blogiin kirjoitan vain niistä ravintoloista, joita voin lämpimästi suositella muillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti