Tässä pari ohjetta keskenään aivan erilaisiin suklaapalloihin. Yhteistä näillä on vain kaakao, kookos, vanilja ja vesi. Molemmat ovat aika tummia maultaan, mutta niin kovin herkullisia.
Sokerittomat herkut
Näiden pallojen reseptin sain talvella ystävältäni. Resepti on kotoisin ruotsinkielisestä sokerittoman leivonnan kirjasta, jonka nimeä en tietenkään muistanut kirjoittaa ylös. Pallosiin ei lisätä sokeria lainkaan vaan makeus tulee taateleista. Mitään laihdutuspallosia nämä eivät ole, koska rasvaa ja kaloreita löytyy.
Resepti
10 kivetöntä taatelia
2 dl mantelijauhetta
3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
3 rkl kookosöljyä
2 tl vaniljajauhetta
1 rkl vettä
kookoshiutaleita päällystykseen
Kaikki ainekset, paitsi kookoshiutaleet, sekoitetaan keskenään tehosekoittimessa. Suosittelen lämpimästi taateleiden pilkkomista ensin veitsellä. Ainakaan oma antiikinaikainen tehosekoittimeni ei tahdo kokonaisten taateleiden silppuamisesta selviytyä. Veden olen lisännyt viimeisenä tarvittaessa. Massan koostumus riippuu aika paljon taateleista ja kookosöljystä. Jos massa on liian löysää (ilman veden lisäämistäkin) pallojen pyörittelyyn, sen voi laittaa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
Massasta pyöritellään sopivan kokoisia pallosia, ja tahmeat palloset pyöritellään vielä kookoshiutaleissa. Säilytetään jääkaapissa. Pallot säilyvät suunnilleen viisi päivää. Pakastamista olen kovasti halunnut kokeilla, mutta jotenkin pallot ovat kadonneet ennen pakastamista ;)
Herkkusuun suklaalla päällystetyt kaurapallot
Jos nuo yllä olevat olivat sokerittomia, niin näistä ei sitten sokeria puutu. Resepti on kotoisin Hembakat-lehdestä 7/2015, joka ilmestyi ennen joulua. Samaisesta lehdestä löytyi monta muutakin hyvää reseptiä. Lehden kotisivut ovat vierailemisen arvoiset, jos toinen kotimainen luonnistuu.
Resepti
6 dl kaurahiutaleita
150 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
2 1/2 dl tomusokeria
1/2 dl vahvaa kahvia
1 rkl vettä
Päällystämiseen n. 300g tummaa suklaata, vähän valkosuklaata koristeluun
Nypi kaurahiutaleet ja pehmeä voi kulhossa. Lisää tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri, kookoshiutaleet, kahvi ja vesi. Sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella.
Muotoile massasta pieniä pallosia.
Alkuperäisen reseptin mukaan palloja tulee 10-12. Tein ensimmäisellä kokeilulla n. 25 palloa ja nekin olivat koemaistajien mielestä liian suuria. Sittemmin olen pienentänyt pallojen kokoa niin, että niitä tulee massasta noin 40. Suklaata kuluu päällystämiseen vastaavasti enemmän kuin alkuperäisessä reseptissä, mutta sehän vain parantaa makua.
Pallot voi laittaa pakastimeen puoleksi tunniksi jäähtymään. Suklaa kovettuu nopeammin kylmien pallojen päälle.
Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Pyörittele palloset suklaassa ja nosta leivinpaperin päälle jähmettymään.
Suklaan sulattaminen mikrossa: Lämmitä suklaata 350 W teholla 30 s kerrallaan aina välillä sekoittaen. Suklaasta ei kannata tehdä liian kuumaa vaan kannattaa aina kokeilla, jos lopun suklaan saa sulatettua vain sekoittamalla reippaasti.
Koristele pallot sulatetulla valkosuklaalla. Säilytä jääkaapissa.
Alkuperäisessä ohjeessa pallot pyöriteltiin ensin suklaassa ja sitten suklaaströsseleissä. Mielestäni strösseleissä pyörittely oli turhan sotkuista puuhaa ja maku oli parempi ilman, joten olen viimeaikoina vai tehnyt vähän raitoja valkosuklaalla. Tosin tuota valkosuklaalla koristelua saisi vielä kovasti hioa :D
Nämä ovat mainio vierasvara pakkaseen. Pallot ovat valmiita tarjottavaksi 5 minuuttia pakastimesta huoneenlämpöönottamisen jälkeen. Pallojen rakenne ei muutu pakastettaessa, mutta ne sisältävät paljon rasvaa, joten niitä ei kovin montaa kuukautta kannata pakkasessa säilyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti