Mieleenpainuvimmat muistot kasvissosekeitoista olen saanut Ranskan Alpeilta. Lähdimme ystävän kanssa sinne laskettelemaan kymmenisen vuotta sitten. Talvi oli Alpeilla lämmin ja vähäluminen, joten laskettelukeli olisi voinut olla parempikin. Majoituimme pieneen vuoristohotelliin puolihoidolla. Hotellin emäntä valmisti illallisille maukasta ranksalaista ruokaa. Joka ilta alkupalana tarjoiltiin kasvissosekeittoa, jonka tarjoili emäntä itse. Hän kärräsi ison keittokattilan pöydän viereen, nosti ruokailijoille annokset keittoa isolla kauhalla, ja jäi sitten pöydän viereen odottamaan. Ensimmäisenä iltana emme oikein tienneet, mikä oli homman nimi, mutta toisena iltana kuulimme, kuinka naapuripöydän ruokailijat kehuivat keittoa vuolaasti maistettuaan ensin lusikallisen, ja emäntä oli tyytyväinen. Onneksi ystäväni puhuu hyvin ranskaa, joten hän osasi loppumatkan ajan antaa asiaankuuluvat kehut emännälle ensimmäisen keittolusikallisen jälkeen. Näissä raskalaisissa kasvissosekeitoissa oli käytetty joka ilta hieman eri kasviksia, mutta varsinkin juurisellerin maku tuo Ranskan mieleen.
Kasvissosekeitto sopii hyvin alkuruuaksi tai vaikkapa kevyeksi lounaaksi. Keittoon voi käyttää kasviksia oman maun mukaan. Sipulinsukuiset kasvikset on hyvä kuullottaa oliiviöljyssä ennen keittämistä, ettei mausta tule liian pistävä. Kannattaa kokeilla alla olevaa reseptiä myös niin, että laittaa porkkanaa reilusti enemmän ja jättää kesäkurpitsan pois, väristä tulee silloin upea ja maku muuttuu hieman. Appelsiinimehun sijaan makua antamaan voi käyttää myös tuoreita tai kuivattuja yrttejä, kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi persilja ja timjami.
Resepti
vettä3 isoa porkkanaa
100 g juuriselleriä
10 jauhoista perunaa
1 kesäkurpitsa
1/2 kasvisliemikuutio
tilkka appelsiinimehua
hyvää oliiviöljyä
1. Laita noin litra vettä kattilaan kuumenemaan
2. Kuori ja pilko porkkanat
Sosekeitossa kasvisten keittoajalla ei ole suurta väliä, kunhan ne tulevat kypsäksi. Pilkotut kasvikset voi saman tien lisätä kattilaan.
3. Kuori ja pilko juuriselleri
4. Kuori ja pilko perunat
5. Tarkista, että kattilassa on vettä vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kaada tarvittaessa ylimääräinen vesi pois.
6. Lisää puolikas kasvisliemikuutio
7. Anna juuresten kiehua 10-15 minuuttia
Ajalla ei ole suurta väliä, juurekset saavat keittyä ylikypsiksi.
8. Pilko sillä välin kesäkurpitsa
9. Lisää kesäkurpitsapalat kattilaan ja anna kiehua kannen alla 5-10 minuuttia
10. Nosta kattila liedeltä ja...
11. ...soseuta keitto sauvasekoittimella
Soseuttamiseen kannattaa käyttää hyvä tovi, että keitosta tulee sileää, eikä siihen jää sattumia.
12. Lisää tilkka appelsiinimehua mausteeksi
13. Tarkista maku. Lisää halutessasi suolaa tai esimerkiksi yrttejä mausteeksi.
14. Tarjoile vaikkapa sämpylöiden ja juuston kanssa. Keiton päälle voi pyöräyttää vähän oliiviöljyä.
Saimme espanjantuliaisina appelsiineja ja niistä "tehtiin" jälkiruokaa. Olivat maukkaita ihan vain lohkottuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti