torstai 28. huhtikuuta 2016

Kasvissosekeitto


Mieleenpainuvimmat muistot kasvissosekeitoista olen saanut Ranskan Alpeilta. Lähdimme ystävän kanssa sinne laskettelemaan kymmenisen vuotta sitten. Talvi oli Alpeilla lämmin ja vähäluminen, joten laskettelukeli olisi voinut olla parempikin. Majoituimme pieneen vuoristohotelliin puolihoidolla. Hotellin emäntä valmisti illallisille maukasta ranksalaista ruokaa. Joka ilta alkupalana tarjoiltiin kasvissosekeittoa, jonka tarjoili emäntä itse. Hän kärräsi ison keittokattilan pöydän viereen, nosti ruokailijoille annokset keittoa isolla kauhalla, ja jäi sitten pöydän viereen odottamaan. Ensimmäisenä iltana emme oikein tienneet, mikä oli homman nimi, mutta toisena iltana kuulimme, kuinka naapuripöydän ruokailijat kehuivat keittoa vuolaasti maistettuaan ensin lusikallisen, ja emäntä oli tyytyväinen. Onneksi ystäväni puhuu hyvin ranskaa, joten hän osasi loppumatkan ajan antaa asiaankuuluvat kehut emännälle ensimmäisen keittolusikallisen jälkeen. Näissä raskalaisissa kasvissosekeitoissa oli  käytetty joka ilta hieman eri kasviksia, mutta varsinkin juurisellerin maku tuo Ranskan mieleen.

Kasvissosekeitto sopii hyvin alkuruuaksi tai vaikkapa kevyeksi lounaaksi. Keittoon voi käyttää kasviksia oman maun mukaan. Sipulinsukuiset kasvikset on hyvä kuullottaa oliiviöljyssä ennen keittämistä, ettei mausta tule liian pistävä. Kannattaa kokeilla alla olevaa reseptiä myös niin, että laittaa porkkanaa reilusti enemmän ja jättää kesäkurpitsan pois, väristä tulee silloin upea ja maku muuttuu hieman. Appelsiinimehun sijaan makua antamaan voi käyttää myös tuoreita tai kuivattuja yrttejä, kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi persilja ja timjami.

Resepti

vettä
3 isoa porkkanaa
100 g juuriselleriä
10 jauhoista perunaa
1 kesäkurpitsa
1/2 kasvisliemikuutio
tilkka appelsiinimehua
hyvää oliiviöljyä

1. Laita noin litra vettä kattilaan kuumenemaan

2. Kuori ja pilko porkkanat

Luomuporkkanat tapaavat maistua perusporkkanoita paremmalta. Porkkanan maku riippuu paljon lajikkeesta ja maaperästä. Jos löytää hyvän porkkanakasvattajan, se kannattaa pitää muistissa.

Sosekeitossa kasvisten keittoajalla ei ole suurta väliä, kunhan ne tulevat kypsäksi. Pilkotut kasvikset voi saman tien lisätä kattilaan.
3. Kuori ja pilko juuriselleri

Jos juuriselleri on raaka-aineena outo Kotilieden sivuilta löytyy vähän tietoja ja hyviä sellerireseptejä. Sivuilta löytyvää sellerikeittoa syödään meillä jouluaattolounaaksi riisipuuron sijaan, kun isolle osalle perheestä ei riisipuuro maistu.
4. Kuori ja pilko perunat

Jauhoisista perunoista tulee mielestäni parempi soppa, mutta yleiperunatkin käyvät.

5. Tarkista, että kattilassa on vettä vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kaada tarvittaessa ylimääräinen vesi pois.

Jos vettä on liikaa, sitä kannattaa vähentää ennen kasvisliemikuution lisäämistä. Jos vettä vähentää myöhemmin, katoaa myös osa mausta mukana.
6. Lisää puolikas kasvisliemikuutio

Jopa kasvisliemikuutioita löytyy luomuna. Maku on mielestäni huomattavasti tavallisia kuutioita parempi. Näitä on sekä juures- että yrttikuutioina.


7. Anna juuresten kiehua 10-15 minuuttia

Ajalla ei ole suurta väliä, juurekset saavat keittyä ylikypsiksi.

8. Pilko sillä välin kesäkurpitsa

 Kesäkurpitsaa ei tarvitse kuoria, jos ei halua. Minä tapaan ottaa perunankuorimaveitsellä ohuesti ulointa kuorenosaa pois.








9. Lisää kesäkurpitsapalat kattilaan ja anna kiehua kannen alla 5-10 minuuttia

Kurpitsapalaset saavat jäädä vedenpinnan yläpuolelle, ne kypsyvät kyllä höyryssä kannen alla. Jos vettä on liikaa, keitosta tulee löysää.









10. Nosta kattila liedeltä ja...

Vaikka vesimäärä näyttää tässä vähältä, keitosta ei tule liian sakeaa, koska kesäkurpitsassa on paljon vettä.


11. ...soseuta keitto sauvasekoittimella

Soseuttamiseen kannattaa käyttää hyvä tovi, että keitosta tulee sileää, eikä siihen jää sattumia.


12. Lisää tilkka appelsiinimehua mausteeksi

13. Tarkista maku. Lisää halutessasi suolaa tai esimerkiksi yrttejä mausteeksi.

14. Tarjoile vaikkapa sämpylöiden ja juuston kanssa. Keiton päälle voi pyöräyttää vähän oliiviöljyä.

Sämpylöissä oli tällä kertaa mukana pellavarouhetta (1/2 dl), auringonkukan siemeniä (2 rkl) ja hasselpähkinärouhetta (2 rkl). Hyvää! Sämpylöiden perusohje löytyy täältä.
Saimme espanjantuliaisina appelsiineja ja niistä "tehtiin" jälkiruokaa. Olivat maukkaita ihan vain lohkottuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti