Sain kuukausi-pari taaksepäin kuulla, että meillä on mahdollisuus tilata raakamaitoa muutaman kilometrin päästä maitotilalta kotiin kuljetettuna. Aivan mahtavaa! Olin nimittäin juuri miettinyt, mihin suuntaan ottaisin yhteyttä ostaakseni maitoa suoraan tilalta. Ja palvelu olikin jo olemassa, vieläpä kotiinkuljetuksella.
Ei kun nettiin rekisteröitymään asiakkaaksi. Kului pari päivää ja sain asiakasnumeron, jolla pystyy tekemään netissä maitotilauksen. Toimituspäivät maanantai ja torstai, minimitilaus kolme litraa, maitoastiat voi vuokrata samassa palvelussa (maitotilat saavat myydä raakamaitoa vain asiakkaan omaan astiaan).
Nyt olen muutaman viikon harjoitellut raakamaidon käyttöä. Jogurttia valmistettaessa maito kiehautetaan (tai keitetään kasaan), joten bakteereista ei tarvitse huolehtia, jos valmistusvälineet ovat puhtaat.
Kauan sitten, kun pääsin ylioppilaaksi, ostin ylioppilasrahoilla jogurttikoneen. Se oli silloin muotia. En tainnut osata lukea valmistusohjetta oikein, koska jogurtin valmistus ei silloin tahtonut onnistua. Sitten kone meni rikki. Olen kuitenkin kaikki nämä vuodet säästänyt koneen mukana olleita lasisia jogurttipurkkeja ja ajatuksena on ollut perehtyä jogurtin valmistukseen vielä uudestaan. Nyt kun maitoa ei tarvitse itse kantaa kaupasta, oli oiva tilaisuus ryhtyä jogurtin tekoon.
Jogurtin valmistukseen ei tarvita lasisia jogurttipurkkeja, vaikka jogurtin voi kyllä tehdä suoraan niihinkin. Jogurtin voi jopa maustaa valmiiksi ennen hapatusta, jos haluaa. Yleensä olen tehnyt jogurtin maustamattomana suureen vuokaan, ja sitten jakanut valmiina purkkeihin, jos olen halunnut maustaa annoksia valmiiksi. Valmiin jogurin voi laittaa myös vaikkapa isoon hillopurkkiin ja maustaa vasta käytettäessä.
Itse tehty jogurtti sopii ruuanlaittoon ja nautittavaksi sellaisenaan. Minä tapaan käyttää teossa juurena bulgarian jogurttia tai omaa jogurttia edellisestä tekokerrasta. Juuri säilyy muutaman päivän, pidemmäksi aikaa sen voi pakastaa. Muutkin maustamattomat jogurtit kuin bulgarianjogurtti kuulemma kelpaavat valmistukseen.
Monessa jogurttireseptissä käytetään maitojauhetta lisäämään jogurtille paksuutta. Haluan tehdä oman jogurttini vain raakamaidosta, joten lisään paksuutta keittämällä maitoa kokoon jonkin aikaa. Itse tehtyä jogurttia voi myös valuttaa siivilässä heran poistamiseksi. Näin saadaan oikein paksua jogurttia esimerkiksi jogurttikastikkeeseen.
Jogurtin voi maustaa oman maun mukaan. Tällä kertaa tein mustikka-hunaja ja mansikka-vanilja -jogurtteja.
Kaupan maustetuissa jogurteissa on paljon sokeria, tyypillisesti 10-20%. Jos on tottunut makeisiin jogurtteihin, voi olla yllätys kuinka paljon sokeria täytyy lisätä, että makeus on kutakuinkin sama. Vähemmän makeutettuun jogurttiin tottuu aika äkkiä.
Jogurttia voi valmistaa vähän eri tavoin, tässä minun tapani.
Resepti:
1,2 l (raaka)maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
Maustamiseen:
mustikoita
hunajaa
mansikoita
vaniljajauhetta
sokeria
1. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen
2. Laita yli 2 l vetoinen uunin lämpöä kestävä astia uuniin
3. Kiehauta maito kattilassa. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa jogurtista tulee.
4. Kuori maidosta vaahto pois
5. Nosta maito jäähtymään. Nosta myös uunissa ollut astia jäähtymään. Käännä uunista virta pois.
6. Kun maito on jäähtynyt n. 50-60 asteiseksi nosta esim. lusikalla pinnalta kuorettunut kerros pois.
7. Sekoita lämpimään maitoon maustamaton jogurtti
8. Kaada maitoseos vuokaan, nosta vuoka uuniin, anna olla uunissa 6-12 tuntia
9. Nosta vuoka uunista
10. Lämmitä hunajaa, jos se ei ole juoksevaa
11. Soseuta marjat
12. Tee jogurttisekoitukset annospurkkeihin
Mansikkajogurtissa on noin maustemittallinen vaniljajauhetta ja teelusikallinen sokeria. Maustan monesti mansikkajogurttini valmiilla mansikkahillolla, tällöin valmiin jogurtin sokeripitoisuus on suurempi (hilloissa on paljon sokeria).
13. Laita jogurtti jääkaappiin jäähtymään
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti