torstai 24. maaliskuuta 2016

Poronkäristys ja poromunakas

Ruokaa tulee usein tehtyä enemmän kuin yhdellä aterialla syödään. Joskus se on oikein hyvä juttu. Makaronilaatikkoa on ihan kiva syödä vaikka kolme päivää peräkkäin, jos sillä säästyy muutamalta ruuanlaitolta. (Ruuanlaittohan on kivaa, mutta joskus on mukava päästä vähän helpommalla)

Muutamasta ruoka-aineesta olen kehitellyt "tänään ja huomenna" -yhdistelmiä, joissa ylijäänyt pääruoka-aine käytetään toisenlaiseen ruokaan seuraavana päivänä. Tällaiset yhdistelmät ovat siitä mukavia, että ylijäämäruoka tulee käytetyksi, mutta seuraavan päivän ruoka on kuitenkin eri makuista. Seuraavan päivän reseptit ovat yleensä helppoja ja nopeita, koska pääruoka-aine on lämmitystä vaille valmista.

Poroa meillä syödään aika harvoin, vaikka se on minun mielestäni hyvä raaka-aine. Perheen miesväki ei ole poroon ruokana kovin ihastunut, mutta syö kyllä silloin tällöin (jos muuta vaihtoehtoa ei ole).

Meillä päin poronlihaa löytyy kaupasta vain pakasteena. Valmiissa käristyslihassa on joskus mukana sitkeämpiä kohtia, joista en ollenkaan pidä. Tällä kertaa kokeilin ostaa poron paistikäristystä, joka oli vähän kalliimpaa. Käristys oli kuitenkin hintansa arvoista ja laadukasta. Tätä ostetaan toisenkin kerran.


Poronkäristys



Resepti (neljälle)

2 rkl voita
25 g pekonikuutioita
400 g poron paistikäristystä
1/2 dl vettä
1 tl suolaa

  1. Ota paistikäristyspakaste huoneenlämpöön tunti pari ennen ruuanlaittoa
  2. Sulata voi kasarissa
  3. Lisää pekonikuutiot ja paista niitä hetken kovalla lämmöllä
  4. Vähennä lämpöä vähäsen
  5. Lisää puolisulanut poron paistikäristys
  6. Sekoittele ja kääntele, kunnes kaikki käristys on ruskistunut
  7. Lisää vesi ja suola
  8. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla puolisen tuntia
  9. Tarjoile perunamuusin, suolakurkun ja puolukkahillon kanssa



Poromunakas




Resepti  (yhdelle)

2 munaa
1 rkl vettä
ripaus suolaa
ripaus kuivattua timjamia
ripaus kuivattua rosmariinia
oliiviöljyä paistamiseen
eilistä poronkäristystä
tuoretta persiljaa

  1. Vatkaa munat rikki
  2. Lisää vesi ja sekoita
  3. Lisää mausteet ja sekoita
  4. Kuumenna pieni paistinpannu, lisää kuumalle pannulle tilkka oliiviöljyä
  5. Kaada munaseos pannulle ja siirtele sitä puulastalla niin kauan, että puolet seoksesta on hyytynyt
  6. Käännä hellan lämpö hyvin pienelle
  7. Ripottele puoliksi hyytyneen munaseoksen päälle poronkäristystä
  8. Anna munakkaan hautua kannen alla kymmenen minuuttia pienellä lämmöllä
  9. Nosta munakas lastan avulla lautaselle
  10. Ripottele päälle tuoretta persiljaa
  11. Syö esimerkiksi vihreän salaatin ja suolakurkun kanssa







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti