leipomisessa. Lapset ovat usein mukana myös taikinan teossa ja toimivat valmiin taikinan koemaistajina. Jos valmis taikina kelpaa syötäväksi, tulee sämpylöistäkin maukkaita J .
Sämpylän perusohje tapaa olla aika lailla sama: nestettä,
hiivaa, jauhoja. Ehkä vähän makeutta ja rasvaa. Rasva kuulemma saa sämpylät
pysymään kuohkeampina pakastettaessa. Pakastetut sämpylät voi laittaa
pakkaskylmänä mikroon pienelle teholle hetkeksi sulamaan ja lämpenemään. Näin
saa vaikkapa aamupalaksi lämpimiä sämpylöitä, joita ei juuri erota maultaan ja
ulkonäöltään uunituoreista.
Joskus kokeilin tehdä aamuksi sämpylöitä samalla ohjeella,
mutta niin, että tein taikinan illalla ja jätin sen yöksi jääkaappiin
nousemaan. Sämpylät onnistuivat hyvin niinkin. En vain pitänyt siitä, että taikina oli leivottaessa jääkaappikylmää. Kädenlämpöisen taikinan
leipominen on huomattavasti mukavamman tuntuista.
Sämpylöihin voi käyttää kaikkea, mitä kaapista löytyy.
Nalle-puurohiutaleiden sijaan voi laittaa hyvin tavallisia kaurahiutaleita.
Sämpylöihin voi myös lisätä erilaisia siemeniä tai rouhittua pähkinää. Pieneksi
makeudeksi siirapin tilalle voisi kokeilla vaikkapa jotakin hilloa.
Tarvitset:
50 g voita
5 dl vettä
1 dl vehnärouhetta
1 dl Nalle Kunto Kauraa (Täysjyväkaurahiutale ja vehnälese)
2 rkl leipäsiirappia
1 tl suolaa
3,5 dl Puolikarkeita spelttijauhoja
1 pussi kuivahiivaa
6 dl Vehnäjauhoja
Pinnalle
Vähän maitoa
Vehnärouhetta
Ohje (kuvitettu ja yksityiskohtaisempi ohje löytyy tästä):
- Ota voi huoneenlämpöön
- Lämmitä vesi 42 asteiseksi
- Sekoita vehnärouhe, Kunto kaura, siirappi ja suola lämpöiseen veteen isossa kulhossa
- Mittaa spelttijauhot toiseen kulhoon ja sekoita niihin kuivahiiva
- Lisää spelttijauho-hiiva –seosta taikinaan vähitellen koko ajan sekoittaen
- Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita taikinaa samalla
- Lisää huoneenlämpöinen paloiteltu voi, ja vaivaa se taikinaan
- Lisää tarvittaessa vielä vähän vehnäjauhoja
- Ripottele jauhoja taikinan päälle ja laita taikina nousemaan
- Kohota taikinaa noin puolitoista tuntia
- Alusta taikinaa hetki pöydällä
- Leivo sämpylöiksi. Taikinasta tulee noin 12 isoa sämpylää
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen
- Kun uuni on lämmin, voitele sämpylät maidolla ja ripottele vehnärouhetta päälle. Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti