torstai 3. maaliskuuta 2016

Herkulliset sämpylät


Äitini mielestä sämpylätaikinan teko on tosi helppoa ja ne syntyvät kädenkäänteessä. Nyt, kun olen harjoitellut asiaa ahkerasti, voin vihdoinkin alkaa sanoa samaa. Jos kymmenestä ensimmäisestä taikinasta tulee kovia ja mauttomia sämpylöitä, ja kymmenestä seuraavasta enää vain mauttomia, niin sinnikäs leipuri saattaa jo sitten onnistua tekemään kuohkeita ja maistuvia sämpylöitä. Jos ei ole luonnonlahjakkuus sämpylöiden kanssa. Minä en ollut.

Tällä kertaa tein sämpylätaikinan ihan yksin, poika heräsi päiväuniltaan sopivasti auttamaan
leipomisessa. Lapset ovat usein mukana myös taikinan teossa ja toimivat valmiin taikinan koemaistajina. Jos valmis taikina kelpaa syötäväksi, tulee sämpylöistäkin maukkaita J .

Sämpylän perusohje tapaa olla aika lailla sama: nestettä, hiivaa, jauhoja. Ehkä vähän makeutta ja rasvaa. Rasva kuulemma saa sämpylät pysymään kuohkeampina pakastettaessa. Pakastetut sämpylät voi laittaa pakkaskylmänä mikroon pienelle teholle hetkeksi sulamaan ja lämpenemään. Näin saa vaikkapa aamupalaksi lämpimiä sämpylöitä, joita ei juuri erota maultaan ja ulkonäöltään uunituoreista.

Joskus kokeilin tehdä aamuksi sämpylöitä samalla ohjeella, mutta niin, että tein taikinan illalla ja jätin sen yöksi jääkaappiin nousemaan. Sämpylät onnistuivat hyvin niinkin. En vain pitänyt siitä, että taikina oli leivottaessa jääkaappikylmää. Kädenlämpöisen taikinan leipominen on huomattavasti mukavamman tuntuista.

Sämpylöihin voi käyttää kaikkea, mitä kaapista löytyy. Nalle-puurohiutaleiden sijaan voi laittaa hyvin tavallisia kaurahiutaleita. Sämpylöihin voi myös lisätä erilaisia siemeniä tai rouhittua pähkinää. Pieneksi makeudeksi siirapin tilalle voisi kokeilla vaikkapa jotakin hilloa.

Tarvitset:

Taikinaan
50 g voita
5 dl vettä
1 dl vehnärouhetta
1 dl Nalle Kunto Kauraa (Täysjyväkaurahiutale    ja vehnälese)
2 rkl leipäsiirappia
1 tl suolaa
3,5 dl Puolikarkeita spelttijauhoja
1 pussi kuivahiivaa
6  dl Vehnäjauhoja

Pinnalle


Vähän maitoa
Vehnärouhetta

Ohje (kuvitettu ja yksityiskohtaisempi ohje löytyy tästä):

  1. Ota voi huoneenlämpöön
  2. Lämmitä vesi 42 asteiseksi
  3. Sekoita vehnärouhe, Kunto kaura, siirappi ja suola lämpöiseen veteen isossa kulhossa
  4. Mittaa spelttijauhot toiseen kulhoon ja sekoita niihin kuivahiiva
  5. Lisää spelttijauho-hiiva –seosta taikinaan vähitellen koko ajan sekoittaen
  6. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita taikinaa samalla
  7. Lisää huoneenlämpöinen paloiteltu voi, ja vaivaa se taikinaan
  8.  Lisää tarvittaessa vielä vähän vehnäjauhoja
  9. Ripottele jauhoja taikinan päälle ja laita taikina nousemaan
  10. Kohota taikinaa noin puolitoista tuntia
  11. Alusta taikinaa hetki pöydällä
  12. Leivo sämpylöiksi. Taikinasta tulee noin 12 isoa sämpylää
  13.  Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen
  14. Kun uuni on lämmin, voitele sämpylät maidolla ja ripottele vehnärouhetta päälle. Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti